Agar je přírodní, veganská náhrada želatiny. Vyrábí se z mořských řas.
Agar je téměř bez chuti a bez zápachu, a proto se používá jako alternativa želatiny pro vegany a vegetariány. Jeho vlastnosti ho činí užitečným při výrobě marmelád, zmrzlin, dezertů, polévek, omáček, salátů a mnoha dalších potravin.
Balení 2,5 g.
Náš agar je v BIO kvalitě, samozřejmě bez lepku a můžete jej směle použít při přípravě různých želé, na ovocné dorty a podobně.
Pozor - je daleko silnější než želatina a tuhne již při pokojové teplotě.
Použití agaru jsme vyzkoušeli na tomto receptu. Mimochodem naprosto excelentní bezlepkový Cheese Cake. Recept naleznete na celiakarna.cz.
Jak pracovat s naším Agarem?
V balení naleznete 2 plátky, které vám vystačí na 500 ml tekutiny.
Pokud chcete tuhou konzistenci, např. želé na dort, použijte oba plátky na daných 500 ml tekutiny. Agar se jednoduše vloží do tekutiny a nechá se projít varem, musíme neustále míchat, alespoň 2 minuty.
Pak si můžete agarovou hmotu vlít např. do nějaké formy nebo na dort.
Pokud pracujeme s dalšími tekutinami nebo krémy, je vhodné nechat tekutinu s agarem lehce vystydnout. Jen pozor na to, že agar tuhne již při pokojové teplotě, tz. není ideální na něj zapomenout:-).
Složení výrobku naleznete níže.