NOVINKA
Od 999,- Kč doprava ZDARMA.
NOVINKA
Od 999,- Kč doprava ZDARMA.
Co to je Xantanová guma?
Xantanová guma nebo také xantan se používá nejen při pečení bezlepkového pečiva, neboť se jedná o zahušťovadlo přírodního původu, které také prodlužuje trvanlivost pečiva.
Jak Xantan použít?
Pokud se pustíme do pečení např. bezlepkového chleba a bude to jeden z našich prvních pokusů, brzy zjistíme, že bezlepkové mouky se chovají jinak, než ty klasické pšeničné a budeme si muset umět pomoci.
Jelikož nám v bezlepkových moukách, logicky, chybí lepek, těsta mají tendenci se rozpadat nebo zase se nepříjemně lepí, na vše kolem.
Jak s bezlepkovým těstem pracovat?
Můžeme si pomoci několika způsoby. Použijeme např. Psylium, které buď necháme nabobtnat a následně Psylium jako takové jakési želé přidáme do těsta, dá se také přidat bez bobtnání do suché moučné směsi, nebo si můžeme pomlít lněné semínko, popř. také dobře fungují pomletá chia semínka, dále můžeme použít vejce, a nebo si pomůžeme právně naším xantanen.
Xantan způsobí to, že se s těstem začne daleko lépe pracovat a začne držet u sebe. Poznáte to okamžitě:-).
TIP na pečení bezlepkového chleba, kde je xantan použit, naleznete na našich stránkách s bezlepkovými recepty nespočet.
Níže, si můžete zkusit udělat domácí bezlepkovou mouku s xantanem a recept na pivní chléb naleznete ZDE.
1 a 3/4 hrnky rýžové mouky natural
1 hrnek teffové mouky
2/3 hrnku bramborové mouky
1/2 hrnku tapiokové mouky
1/2 hrnku kukuřičné mouky
4 lžičky xanthanu
Hodně úspěchů při bezlepkovém pečení Vám přeje Vaše, celiakarna.cz