Vážení a milí zákazníci,

v týdnu od středy 23. 10. do soboty 26. 10. 2024 bude náš bezlepkový obchod uzavřen. Budeme pro Vás opět k dispozici po státním svátku 28. 10. 2024, tedy od 29. 10. 2024.

Objednávat v eshopu můžete 24/7, jen vezměte, prosím na vědomí, že objednávky odejdou ve středu 23.10.2024 dopoledne a poté až 29. 10. 2024.

Děkujeme za pochopení!

Xantan, jak použít

 

Co to je Xantanová guma? 

Xantanová guma nebo také xantan se používá nejen při pečení bezlepkového pečiva, neboť se jedná o zahušťovadlo přírodního původu, které také prodlužuje trvanlivost pečiva. 

 

Jak Xantan použít? 

Pokud se pustíme do pečení např. bezlepkového chleba a bude to jeden z našich prvních pokusů, brzy zjistíme, že bezlepkové mouky se chovají jinak, než ty klasické pšeničné a budeme si muset umět pomoci. 

Jelikož nám v bezlepkových moukách, logicky, chybí lepek, těsta mají tendenci se rozpadat nebo zase se nepříjemně lepí, na vše kolem. 

 

Jak s bezlepkovým těstem pracovat? 

Můžeme si pomoci několika způsoby. Použijeme např. Psylium, které buď necháme nabobtnat a následně Psylium jako takové jakési želé přidáme do těsta, dá se také přidat bez bobtnání do suché moučné směsi, nebo si můžeme pomlít lněné semínko, popř. také dobře fungují pomletá chia semínka, dále můžeme použít vejce, a nebo si pomůžeme právně naším xantanen

Xantan způsobí to, že se s těstem začne daleko lépe pracovat a začne držet u sebe. Poznáte to okamžitě:-).

 

TIP na pečení bezlepkového chleba, kde je xantan použit, naleznete na našich stránkách s bezlepkovými recepty nespočet.

Níže, si můžete zkusit udělat domácí bezlepkovou mouku s xantanem a recept na pivní chléb naleznete ZDE

DOMÁCÍ MOUČNÝ MIX (můžeme péct 2x):

Hodně úspěchů při bezlepkovém pečení Vám přeje Vaše, celiakarna.cz