Objevte naši rakouskou BIO kosmetiku Sanoll.

Příběh výroby bezlepkových produktů

 

V našem dalším článku blogu se dozvíte základní informace a milníky v uznání celiakie jako nemoci a jak a kdy se začalo s výrobou bezlepkových produktů

Inspirace

Každý týden mám němčinu s mých učitelem a kamarádem Matthiasem. On to je velmi zajímavý člověk a ještě k tomu je alergický na laktózu, takže pokud se objevíme společně v nějaké restauraci, která není připravena na alergiky, přichází tedy dvojí zlo.  

Alergik na lepek s kamarádem alergikem na laktózu. Příště si vezmeme s sebou ještě nějakého vegana nebo vegetariána, ať jsme komplet:-). 

 

Jak šel čas s celiakií

Matthias mě vždy zásobuje velmi zajímavými články a tématy, které společně diskutujeme. Tentokrát jsme se dostali k uznání celiakie jako nemoci a vývoji bezlepkových produktů v této oblasti. 

 

Věděli jste, že celiakie byla uznána jako skutečná nemoc až v 50tých letech minulého století? 

Já tedy ne, ale tipovala jsem si, že to bylo ještě později. V padesátkách bylo tedy potvrzeno, že se jedná o nemoc a jako spouštěče této nemoci byly identifikovány následující obilniny: pšenice, ječmen nebo žito.  

Trvalo ještě pár let, než se začaly bezlepkové výrobky průmyslově vyrábět. Pojďme se tedy podívat do 

 

Sedmdesátek

V sedmdesátých letech minulého století se začaly objevovat první bezlepkové potraviny, které byly vyvinuty na bázi rýžové mouky a kukuřičného škrobu. 

 

Devadesátá léta minulého století

V důsledku výrazného nárůstu diagnostikových celiaků, vzrůstá poptávka po bezlepkových potravinách a to převážně v USA a Evropě. Z toho důvodu se velké potravinářské firmy pouští do výroby bezlepkových produktů. 

 

Rok 2004

V roce 2004 vydává Americký úřad pro kontrolu potravin a léčiv (Food and Drug Administration, zkratka FDA) nařízení, které umožňuje výrobcům bezlepkových potravin tyto produkty na obalech takto označovat. 

 

Rok 2008

V roce 2008 se něco podobného uskuteční také v Evropě, kdy EU vydala nařízení (regulaci) o označování "bez lepku" a "velmi nízký obsah lepku" na obalech těchto výrobků. 

 

V dalších letech, tedy 2010+

Poptávka po bezlepkových produktech i nadále roste jak u celiaků, tak u osob s alergií či intolerancí na lepek. Stále více výrobců přinášení nové bezlepkové varianty svých produktů na lokální trhy. 

Rok 2020

V důsledku COVID pandemie dochází k nižší produkci bezlepkových výrobků, z důvodu přerušení dopravních řetězců a zvýšené poptávce po bezlepkových produktech. 

A jak to vypadá v roce 2023? Posoudit si může každý sám.

Pokud máte chuť nakupovat v našem bezlepkovém eshop.celiakarna.cz, koukněte na naše BIO, Demeter, ale také neBIO bezlepkové produkty zde