Vážení zákazníci, z provozních důvodů bude ve dnech ČT 16.5. - SO 18.5.2024 náš bezlepkový obchod Šternberkova 1352/12, 170 00 Praha 7 Holešovice uzavřen. Těšíme se na Vás opět od PO 20.5.2024. Objednávky eshopu ČT-NE budou distribuovány také v PO 20.5.2024. Děkujeme za pochopení, eshop.celiakarna.cz

Bezlepkový chléb s nočním kynutím, snadné

 

Bezlepkový chléb, který si necháme vykynout v lednici. Tentokrát jsem navázala na snadný chléb "3 hrnky" bezlepkové mouky, jen jsem lehce upravila suroviny (použila jsem melasu) a nechala jsem chléb kynout přes noc v lednici.

Pekla jsem v pekáči na chleba od francouzské značky Emile Henry. K receptu máte i velmi krátké video, můžete se kouknout zde.
 
 

Opět se jedná o velmi snadný recept, co zvládne i bezlepkový začátečník.

Pokud jste začátečníky v bezlepkovém pečení, připravili jsme pro Vás Balíček bezlepkového pekaře začátečníka, který obsahuje Psylium, Xantan, prášek do pečiva bez fosfátů a droždí.

DSC_0041

SUROVINY na bezlepkový chléb:

 
  • 3 hrnky bezlepkové mouky, použila jsem tapiokovou, rýžovou a hrachovou

  • 1/2 balení sušeného droždí

  • 1,5 lžičky soli (Himalájská)

  • 1 lžička třtinové melasy nebo jiného sladidla např. rýžového sirupu

  • 1 lžička octu

  • 1/2 hrnku semínek dle chuti (lze vynechat), já jsem použila jsem lněné a chia

  • 1 lžička Xantanu

  • 1 lžíce Psylium

  • 2 až 2 a 1/2 hrnku (přibližně) vlažné vody, přidáváme postupně, sledujeme konzistenci těsta

DSC_0074

POSTUP:

 
  • Pokud máme mlýnek, umeleme si mouku. Jak se mele rýžová a quinoová mouka uvidíte na videu z 3-hrnku z minula, kouknout můžete zde.

  • Pokud mlýnek nemáme, odměříme si mouku - dala jsem 1 hrnek rýžové, 1 hrnek tapiokové, 1 hrnek hrachové.

  • Do mouky přidáme droždí, sůl, semínka, xantanovou gumu, psylium a dobře promícháme.

  • Vodu s melasou a octem přidáváme postupně, dle potřeby a nasákavosti mouky. Těsto není ani tuhé, ani tekuté, melasa těsto lehce zabarví do oranžova.

  • Ke zpracování použijeme robot nebo pracujeme ručně.

  • Těsto jsem zpracovala v robotu. Následně jsem si dala těsto na podložku vysypanou tapiokovou moukou, pořádně těsto obalila a dala jsem bochník do pečící formy, kterou jsem vyložila pečícím papírem, toto už uvidíte na videu.

  • Těsto vložíme do formy, uzavřeme poklopem a dáme na noc do ledničky.

  • Ráno si rozehřejeme troubu na 240 °C a pečeme nejdříve 45 minut v uzavřené formě, následně asi 15 minut bez poklopu.

  • Po upečení necháme na mřížce vystydnout.

 

Přejeme Vám úspěšné pečení! 

Chybí Vám něco bezlepkového? Nakoupit můžete zde v našem 100 % bezlepkovém eshopu!