Vážení a milí zákazníci,
opět jsme pro Vás přivezli BEZLEPKOVÉ NOVINKY. Vánoční limitky, nové druhy těstovin, bezlepkové pečivo nebo cereálie. Vše 100 % bez lepku, ovšem plné chuti a bez chemie.
Přejeme Vám příjemné nakupování!
Vážení a milí zákazníci,
opět jsme pro Vás přivezli BEZLEPKOVÉ NOVINKY. Vánoční limitky, nové druhy těstovin, bezlepkové pečivo nebo cereálie. Vše 100 % bez lepku, ovšem plné chuti a bez chemie.
Přejeme Vám příjemné nakupování!
V našem dalším článku blogu se dozvíte základní informace a milníky v uznání celiakie jako nemoci a jak a kdy se začalo s výrobou bezlepkových produktů.
Inspirace
Každý týden mám němčinu s mých učitelem a kamarádem Matthiasem. On to je velmi zajímavý člověk a ještě k tomu je alergický na laktózu, takže pokud se objevíme společně v nějaké restauraci, která není připravena na alergiky, přichází tedy dvojí zlo.
Alergik na lepek s kamarádem alergikem na laktózu. Příště si vezmeme s sebou ještě nějakého vegana nebo vegetariána, ať jsme komplet:-).
Jak šel čas s celiakií
Matthias mě vždy zásobuje velmi zajímavými články a tématy, které společně diskutujeme. Tentokrát jsme se dostali k uznání celiakie jako nemoci a vývoji bezlepkových produktů v této oblasti.
Věděli jste, že celiakie byla uznána jako skutečná nemoc až v 50tých letech minulého století?
Já tedy ne, ale tipovala jsem si, že to bylo ještě později. V padesátkách bylo tedy potvrzeno, že se jedná o nemoc a jako spouštěče této nemoci byly identifikovány následující obilniny: pšenice, ječmen nebo žito.
Trvalo ještě pár let, než se začaly bezlepkové výrobky průmyslově vyrábět. Pojďme se tedy podívat do
Sedmdesátek
V sedmdesátých letech minulého století se začaly objevovat první bezlepkové potraviny, které byly vyvinuty na bázi rýžové mouky a kukuřičného škrobu.
Devadesátá léta minulého století
V důsledku výrazného nárůstu diagnostikových celiaků, vzrůstá poptávka po bezlepkových potravinách a to převážně v USA a Evropě. Z toho důvodu se velké potravinářské firmy pouští do výroby bezlepkových produktů.
Rok 2004
V roce 2004 vydává Americký úřad pro kontrolu potravin a léčiv (Food and Drug Administration, zkratka FDA) nařízení, které umožňuje výrobcům bezlepkových potravin tyto produkty na obalech takto označovat.
Rok 2008
V roce 2008 se něco podobného uskuteční také v Evropě, kdy EU vydala nařízení (regulaci) o označování "bez lepku" a "velmi nízký obsah lepku" na obalech těchto výrobků.
V dalších letech, tedy 2010+
Poptávka po bezlepkových produktech i nadále roste jak u celiaků, tak u osob s alergií či intolerancí na lepek. Stále více výrobců přinášení nové bezlepkové varianty svých produktů na lokální trhy.
Rok 2020
V důsledku COVID pandemie dochází k nižší produkci bezlepkových výrobků, z důvodu přerušení dopravních řetězců a zvýšené poptávce po bezlepkových produktech.
A jak to vypadá v roce 2023? Posoudit si může každý sám.
Pokud máte chuť nakupovat v našem bezlepkovém eshop.celiakarna.cz, koukněte na naše BIO, Demeter, ale také neBIO bezlepkové produkty zde.