Delikátně a zdravě bez lepku
Vážení a milí,
ráda bych Vám představila svoji již druhou bezlepkovou kuchařku s názvem Delikátně a zdravě bez lepku.
Proč kniha vznikla?
Od roku 2019 naleznete na blogu celiakarna.cz bezlepkové recepty a tak vlastně myšlenka z vybraných receptů udělat krásnou knihu, byla zcela logická.
Od nápadu k realizaci
Od nápadu po vlastní realizaci uplynuly téměř 2 roky a cesta to nebyla ideální.
Měnili jsme několikrát grafika, vůbec se mi návrhy nelíbily, všechno trvalo strašně dlouho, pořád se něco upravovalo a zase znova, až jsem si řekla, že mě to neskutečně frustruje, a že raději odstoupím od smlouvy.
Už jsem se tedy smiřovala s myšlenkou, že po Eat Live Feel Well - to je moje první kuchařka v angličtině, už žádná jiná nebude. K mému velkému překvapení se do celé této šlamastiky zapojila paní ředitelka vydavatelství, která mi zavolala.
Portugalská cesta
Zrovna jsme byli v letadle na cestě do Portugalska a já měla asi 5 nepřijatých hovorů. Říkala jsem si, že to bude asi někdo z vás, zákazníků - asi vysypaná mouka:-).
No, samozřejmě jsem ihned po přistání volala zpět. A kdo volal, to už víte. Paní ředitelka mě požádala, abych to s nimi ještě jednou zkusila.
Druhá šance
Přinesla mi do mého bezlepkového obchodu nové návrhy, které už lépe korespondovaly s mojí představou. Velmi rychle jsme se dohodly na další spolupráci.
A pak už to začalo lítat. S novým grafikem jsme si vyměnili pár mailů a měli jsme finální koncept. Pak ještě jeden den práce (jako od rána do večera), kdy jsme s Davidem prošli fotku po fotce a každý recept a vzniklo dílo, které se už podobalo vydané knize.
Ještě samozřejmě jazyková korektura, další ladění, tisk a hurá kniha byla na světě.
Knihu napíšu za 2 týdny?
Pro všechny romantické duše, které si představují, že napíší knihu během 2 týdnů, zde si dovolím nesouhlasit. Trvá to léta. Potřebujete samozřejmě materiál.
V mém případě kvalitní fotky a texty receptů, které musíte, někdy i opakovaně, uvařit. Pro milovníky fotografování používám zrcadlovku Nicon, která mi slouží už téměř 16 let.
Člověk také trochu musí umět fotit, ale to se samozřejmě dá naučit.
Fotky a recepty
Teď toho "materiálu" musí být opravdu hodně. Delikátně a zdravě bez lepku má 320 stran a to jsme ještě asi 40 receptů do knihy nedali, protože už by nevážila 1 kg a něco, ale téměř 2 kg a asi ani cena by nebyla úplně ideální.
Ale, jak můžete vidět, nakonec vše dobře dopadlo a kniha je zde pro vás.
Pojďme si tedy probrat detaily.
📘 Název:
Delikátně a zdravě bez lepku
✍️ Autorka a vydavatel:
Dagmar Matějková Chudárková (zakladatelka celiakarna.cz a eshop.celiakarna.cz, specialistka na bezlepkové vaření), o mně více informací naleznete níže.
📚 Obsah:
- 320 stran originálních receptů bez lepku
- Praktické rady pro bezlepkovou domácnost
- Snídaně, obědy, večeře, dezerty i svačiny
- Moderní design, přehledné zpracování
- Ideální pro rodiny, děti, i začátečníky
🎯 Pro koho je kniha určena:
- Pro lidi s celiakií, alergií nebo intolerancí na lepek nebo citlivým trávením
- Pro každého, kdo hledá inspiraci na zdravé, jednoduché a chutné vaření
📷 Vizuály:
Video, fotografie a ukázku z knihy naleznete zde: Delikátně a zdravě bez lepku
📦 Dostupnost:
- V e-shopu: eshop.celiakarna.cz
- Také ve většině knihkupectví v ČR a SR (např. Kosmas, Dobrovský, Martinus, Luxor, Academia)
Technické detaily:
- Vazba: Vázaná
- Výška: 252 mm
- Šířka: 175 mm
- Hloubka: 29 mm
- Hmotnost: 1176 g
- Počet stran: 320
- ISBN: 978-80-284-0118-4
- Vydavatelství: Esence (Euromedia Group a.s.), 2025
✍️ Něco málo o autorce:
Ing. Dagmar Matějková Chudárková (1976) vystudovala Ekonomii, obor: Řízení podniku a podnikové finance. Dagmar strávila také 3 roky v zahraničí (Německo, Velká Británie a USA) a byla také pracovně asi 3 měsíce na Kypru.
Dagmar pracovala na manažerských pozicích ve velkých nadnárodních společnostech např. v Siemens, Tesco, Molson Coors nebo DPD. A mimo jiné měla na starosti 7 - 15 zemí např. již zmíněný Kypr, Chorvatsko, Rumunsko, Maďarsko, Bulharsko nebo exotický Vietnam.
Po letech strávených v korporátním prostředí se Dagmar rozhodla podnikat a od roku 2013 vlastní společnost Matricaria Chamomilla s.r.o. Dagmar hovoří plynule německy a anglicky, z AJ má také Cambridge certifikát na úrovni C1 s názvem BEC Higher - businessová angličtina.
Mezi její koníčky patří, člověk by to nehádal:-), vaření, jóga, pilates, lyžování, občas tenis, cestování, se kterým se pojí samozřejmě ochutnávání dobrých jídel a hledání inspirace na bezlepkové vaření. Dagmar vaří bezlepkově, protože je alergická na lepek.
Knihu si může zakoupit za 499,- Kč (dopravu máte ZDARMA) zde: KOUPIT KNIHU NYNÍ
Přeji vám vše dobré a budu doufat, že kniha vám nebo vašim blízkým udělá radost.
Vaše,
Dagmar Matějková