Vážení a milí zákazníci, 

opět jsme pro Vás přivezli BEZLEPKOVÉ NOVINKY. Vánoční limitky, nové druhy těstovin, bezlepkové pečivo nebo cereálie. Vše 100 % bez lepku, ovšem plné chuti a bez chemie

Přejeme Vám příjemné nakupování!  

Jak vařit bezlepkové těstoviny?

 

Jak vařit těstoviny bez lepku? 

V našem sortimentu naleznete různé druhy bezlepkových těstovin od lasagní, přes různé nudle, penne, Ramen těstoviny nebo třeba špagety. Náš sortiment stále rozšiřujeme a brzy se můžete těšit na bezlepkové těstoviny od českého výrobce (nebudou prozatím BIO). 

Ale jak na vaření? 

U bezlepkových Ramen nudlí nebo jiných tenkých rýžových nudlí je ideální, nudle uvařit al dente v osolené vodě. Následně je scedíme (pokud nebudeme podávat ihned, propláchneme je studenou vodou) a teprve poté je vložíme do vývaru. Pokud byste je vařili ve vývaru, vývar by se Vám zakalil, v případě Ramen nudlí z černé rýže, by to nebylo ideální:-), byl by červeno-černý, ale ještě ke všemu by se Vám nudle rozvařily. To asi nechceme.

U Ramen bezlepkových nudlí musíme pracovat rychle. Maso, tofu, rybu, zeleninu, vejce, bylinky nebo klíčky musíme mít připraveny předem a uvařené nudle se dávají do vývaru těsně před podáváním. Naše Ramen nudle jsou excelentní. Lepší bezlepkové Ramen nudle jsem ještě nejedla. A teď extrahuji fakt, že nudle prodávám:-).

Vařit můžeme i v nevařící vodě (méně než 100 °C), dokonce některé nudle např. z prosa nebo pohanky není dobré vařit vůbec, jen nechat změknout v horké vodě. U nudlí, kterých se to týká, máte tuto informaci uvedenou v popisu produktu. 

U klasických bezlepkových těstovin (špagety, fusilli, penne) je vaříme stejně jako standardní těstoviny. Můžeme doporučit vařit 4 minuty, následně sporák vypnout a těstoviny dalších cca. 4 minuty nechat dojít. Samozřejmě, že stále testujeme, jak to vypadá, není dobré se spoléhat jen na hodinky. 

U bezlepkových lasagní není potřeba je předvářet, ale musíme myslet na to, že potřebují dostatek tekutiny, kterou během pečení nasají. Pokud tedy děláme bezmasé např. rajčatové s lilkem, začínáme skládat od tekutiny (rajčatová omáčka), pak dáme vrstvu suchých bezlepkových lasagní, opět dáme tekutinu, lilek a třeba sýr. Postupujeme analogicky dále. Poslední vrstvu také nedávejme lasagne, ale doporučuji ukončit opět omáčkou a nakonec poklademe např. mozzarellou nebo posypeme sýrem. 

Žádný strach, je to snadné! 

Mějte se bezlepkově!

Vaše, 

Dagmar Matějková, zakladatelka webu celiakarna.cz, eshop.celiakarna.cz a alergička na lepek