Brzy otevíráme naši první bezlepkovou provozovnu v Praze. Více informací v sekci Novinky.

Bezlepková dieta pro začátečníky

 

Otázky a odpovědi pro začátečníky s bezlepkovou dietou

 

Na co se máme připravit? 

Ať už nemůžeme konzumovat lepek z důvodu alergie, intolerance, celiakie nebo dokonce ze svého vlastního přesvědčení, či kvůli eliminaci lepku, cukru apod. musíme se připravit na celou řadu situací, které nebudou ideální.

Sama jsem ze začátku byla zmatená a nevěděla jsem, kde všude lepek číhá. Bohužel, vážení a milí, budete se setkávat s tím, a to poměrně často, že lepek bude obsažen v potravinách nebo jídlech, kde to opravdu nečekáte. 

 

Cukrovinky nebo třeba rizoto 

Lepek by se při troše selského rozumu patrně neměl vyskytovat např. v čokoládových cukrovinkách. No. Alespoň jsem si to myslela. Naštěstí, osobně čokoládě neholduji, ale dočetla jsem se, že snad je přidán i do takových těch barevných cukrátek, které známe už od dětství. Pokud máte děti bezlepkáře nebo rádi mlsáte, naučte se nekompromisně číst etikety

Nebo takové rizoto. Nejednou mě personál v restauraci školil, že - jak bych to tedy "bez mouky" chtěla zahustit? No, nijak, rýže obsahuje škrob, který nám rizoto, nemluvím o tom ze základky, ale parádním italském rizotu, zcela bezpečně zahustí. 

 
Hledáte prémiové bezlepkové potraviny, v BIO nebo Demeter kvalitě nebo třeba i bez GMO?
Nebo ku příkladu bezlepkové pivo, které i chutná jako pivo?
Nakoupit bezlepkově můžete zde.

 

Polévky, omáčky, zelí, mletá masa

Polévky obecně, v restauracích a jídelnách, budou pravděpodobně zahuštěny moukou. Zelí samozřejmě také. Omáčky i výpeky, budou asi zahuštěny moukou. Mletá masa, karbanátky, pečeně, uzeniny, párky, soté, ryby, které nejsou grilované budou také pravděpodobně s lepkem, nemusí, ale buďte ostražití. 

Mně se docela často v restauracích stává, že se mě přijde kuchař/ka zeptat, jestli tu rybu může poprášit moukou - prý to jinak nejde... Ale berte to pozitivně, alespoň se zeptá:-). Toto se mi naposled stalo asi před 2 měsíci v Německu, ne u nás, tak jenom abychom si nemysleli, že je to jen naše specialita. 

Dále si personál restaurací plete laktózu a lepek - raději se zeptejte opakovaně, pokud se Vám nezdá, co Vám nabízejí. 

 

Hranolky

Jsou taková samostatná kategorie. Člověk by si myslel, že se smaží bez mouky. Holt, důvěřuj, ale prověřuj. Pokud Vám to někdo tvrdí, běžte se podívat do kuchyně, kolik tam mají friťáků. Pokud jenom jeden a v menu je řízek, smažák atd. tak bych se docela divila, pokud by tyto delikatesy někdo smažil na pánvi.  

 

Čtení etiket 

Disciplína, která Vás již bude doprovázet na každém kroku. Důvěřujte, ale prověřujte. Všechno si prostudujte. I pokud jste přesvědčeni, že to není možné. Je. A budete překvapeni, kde všude lepek najdete. 

 

Stereotypy

V mém okolí jsem se s klasickým stereotypním vnímáním - alergie na lepek - "zase nějaké móda, za nás to nebylo", naštěstí tolik nesetkala, ale i výjimky musely potvrdit pravidlo. Hlášky typu - no, dala jsem tam jenom trochu mouky, vždyť ti to nic neudělá. Ty naděláš:-), vždyť je tam toho jenom malinko! Nepatřilo to k ničemu neobvyklému.

Já jim to ani nemohu dávat za zlé. Je typické, že pokud se Vás něco netýká, tak Vás to vlastně nezajímá. Říká se tomu nepřenositelná zkušenost. Pokud se mně - osobně - nebo např. mého dítěte něco netýká, neřeším to.

Abych tento článek ukončila pozitivně, vězte, jsou daleko horší věci na světě, než bezlepková dieta. 

 

Nakoupit prémiově bez lepku můžete zde a pokud hledáte bezlepkové recepty tak pokračujte zde 

 

Přeji Vám úspěšné zvládnutí prvních kroků v oblasti jíme a žijeme bez lepku! 

Vaše, Dagmar (zakladatelka celikakarna.cz a alergička na lepek)

Ing. Dagmar Matějková Chudárková