Vážení a milí zákazníci,
opět jsme pro Vás přivezli BEZLEPKOVÉ NOVINKY. Vánoční limitky, nové druhy těstovin, bezlepkové pečivo nebo cereálie. Vše 100 % bez lepku, ovšem plné chuti a bez chemie.
Přejeme Vám příjemné nakupování!
Vážení a milí zákazníci,
opět jsme pro Vás přivezli BEZLEPKOVÉ NOVINKY. Vánoční limitky, nové druhy těstovin, bezlepkové pečivo nebo cereálie. Vše 100 % bez lepku, ovšem plné chuti a bez chemie.
Přejeme Vám příjemné nakupování!
ROZDÍL MEZI ORGANICKÝMI (BIO) A DEMETER PRODUKTY
DEMETER JAKO LÍDR KVALITY
Demeter je německý svaz ekologického zemědělství, jehož název byl v roce 1932 v Mnichově označen ochrannou známkou pro biodynamické produkty. Metoda biodynamického zemědělství, kterou členové Demeteru praktikují od roku 1924, vychází ze zemědělských koncepcí a duchovně-esoterického světonázoru antroposofie Rudolfa Steinera.
Demeter zahrnuje více než 3 500 potravin a také kosmetiku a módní zboží, které se prodává především v prodejnách biopotravin a zdravé výživy.
Název je odvozen od řeckého slova "Demeter" - řecké bohyně matky a plodnosti Démétér.
Společnost DEMETER
Společnost Demeter se zasazuje o důslednou produkci biopotravin v souladu s přírodou. Zemědělství Demeter je považováno za nejudržitelnější formu obhospodařování půdy a jde daleko nad rámec požadavků nařízení EU o ekologickém zemědělství.
Zemědělci společnosti Demeter se ke svěřené půdě a zvířatům chovají šetrně. Krajinu utvářejí uvědomělým, životaschopným a udržitelným způsobem.
Jaký je rozdíl mezi bio zbožím v diskontech a výrobky se státní pečetí bio a potravinami Demeter?
Svaz Demeter, který je průkopníkem ekologického zemědělství od roku 1924, o sobě tvrdí, že je lídrem kvality v oblasti ekologického zemědělství. Státní pečeť bio naproti tomu stanovuje minimální standard pro biopotraviny.
Zemědělci a výrobci Demeter dosahují biodynamickou metodou podstatně více, než vyžaduje nařízení EU o ekologickém zemědělství. To prospívá jak kvalitě potravin, tak životnímu prostředí.
OCHRANNÁ ZNÁMKA PRO BIODYNAMICKÉ
Biodynamické zemědělství se odvíjí od podnětů Rudolfa Steinera, který byl na počátku 20. století také iniciátorem waldorfského školství a antroposofické léčebné metody.
Průkopníkům ekologického zemědělství se podařilo neustále rozvíjet Demeter jako moderní a udržitelnou metodu zemědělství.
Biodynamické zemědělství například zajišťuje, že vrstva humusu neustále roste. Dokládá to nezávislý výzkum, který po dobu 40 let zkoumal rozdíly mezi konvenčním, ekologickým a biodynamickým pěstováním.
To je v době klimatických změn důležité zjištění, protože v humusu je vázáno velké množství oxidu uhličitého. Ten působí proti skleníkovému efektu.
ROZDÍL - OD BIO K DEMETER
Normy zastřešující organizace, Biodynamické federace - Demeter International, upravují minimální požadavky na výrobu a zpracování všech produktů Demeter. Příslušná národní sdružení však mohou ve svých vlastních normách jít nad rámec mezinárodních norem.
Tak tolik fakta.
Zdroje: Demeter (Deutschland) – Wikipedia a Konsequent Bio | Demeter
Kde se s Demeter kvalitou setkáváme nejčastěji?
S klasifikací DEMETER se setkáme nejvíce v Německu a Rakousku. Němci a Rakušané jsou velmi citliví na kvalitu potravin a v těchto o zemích nebo také ve Švýcarsku nalezneme daleko více BIO obchodů nebo zdravých výživ, než je tomu u nás.
Péče o půdu a zvířata
Jelikož tyto země si neprošly cestou komunistického zemědělství, jako to bylo v bývalém východním bloku, péče o půdu, zvířata a hospodaření na polích a nepřerušená tradice, zcela přirozeně učí své obyvatele respektu k práci jiných a z toho plynoucí snaha o prémiovou kvalitu výrobků a zachování zdravého životního prostředí i pro další generace.
Kdo měl možnost prozkoumat tyto země a navštívit statky, obvykle rodinné podniky, které jsou rozvíjeny po několik generací, ví, že na to, co jsme zvyklí u nás, by v Německu, Rakousku nebo Švýcarsku jednoduše neprošlo. Místní obyvatelé (samozřejmě, že ne všichni) neakceptují potraviny s GMO, různými chemikáliemi, zesilovači chuti, barvivy....
Typické výjevy v obchodech v Německu atd. jsou tzv. "čtenářské kroužky" - zkoumání a čtení etiket. A co si budeme povídat, já to dělám také a někdy se nestačím divit, co se všechno dá prodat a jaké složení potravin na našem trhu je "v pořádku".
Rozdíl v chuti
Asi není potřeba sáhodlouze vychvalovat kvalitu DEMETER. Ať už je to BIO kvalita, tak samozřejmě ještě o úroveň vyšší DEMETER kvalita se obvykle nedá s konvenčními potravinami srovnat. Poznáte to ihned. Konzistence, chuť, vůně - samozřejmě se nezapomeňte podívat na složení. Obvykle je to velmi krátké čtení s pár komponenty.
Je to asi něco takového jako, když budeme jezdit Trabantem nebo třeba Fábií a pak si koupíte nový model třeba klidně i té Škodovky, třeba Kodiak v nejvyšší výbavě. Ale ať je ten rozdíl extrémní, tak si pořídíme třeba Jaguára nebo Porsche. Co myslíte, budeme se k trábošovi nebo fábii znovu rádi vracet (tedy pokud to nebude nutné, Porsche jsme si jen půjčili v půjčovně). Dovolím si tvrdit, že nikoliv.
Stejně tak to funguje s potravinami. Někde jsem četla, že člověk se může léčit jídlem, ovlivňujeme jím své nálady, pocity pohody a radosti, ale také hněvu, nepohody nebo frustrace. V té moudré knížce ovšem mluvili o kvalitní zelenině, ovoci, masu, sýrech atd.
Demeter produkty najdete podle loga:
V naší nabídce najdete bezlepkové produkty v Demeter kvalitě např. od společností Bauckhof, Wefwartehof, Spielberger apod.
Jít nakupovat nebo na průzkum našich Demeter a BIO produktů můžete zde.