Vážení a milí zákazníci,
opět jsme pro Vás přivezli BEZLEPKOVÉ NOVINKY. Vánoční limitky, nové druhy těstovin, bezlepkové pečivo nebo cereálie. Vše 100 % bez lepku, ovšem plné chuti a bez chemie.
Přejeme Vám příjemné nakupování!
Vážení a milí zákazníci,
opět jsme pro Vás přivezli BEZLEPKOVÉ NOVINKY. Vánoční limitky, nové druhy těstovin, bezlepkové pečivo nebo cereálie. Vše 100 % bez lepku, ovšem plné chuti a bez chemie.
Přejeme Vám příjemné nakupování!
MANIOK
představení bezlepkové suroviny
V našem blogu eshop.celiakarna.cz se budeme věnovat tématům, které se pojí k bezlepkovému životu. Naší první vlaštovkou je článek o MANIOKU. Je bez lepku a v některých částech světa se z něho dělají třeba placky nebo jiné dobroty.
Co to je Maniok
Maniok je kořenová plodina původem z Jižní Ameriky. Maniok (také nazývaný jako kasava nebo tapioka) se pěstuje v tropických a subtropických oblastech světa, zejména v Africe, Asii a Jižní Americe.
Sběr a skladování
Maniok lze sklízet po 8-12 měsících od výsadby. V době sklizně se kořeny vykopou, odříznou se listy a stonky a kořeny se vyčistí od zbytků půdy.
Maniok se nejlépe skladuje v suchých a chladných podmínkách. Může být uskladněn v chladničce po dobu několika týdnů nebo skladován sušený ve formě mouky po dobu několika měsíců.
Živiny a použití
Maniokové kořeny jsou bohaté na škrob a jsou důležitou potravinovou plodinou pro mnoho lidí v tropických oblastech. Kořeny mohou být vařené, pečené nebo smažené a používají se jako příloha k různým pokrmům. Z kořenů se také vyrábí manioková mouka a tapioka.
Manioková mouka je bílá a jemná mouka, která neobsahuje lepek. Má neutrální chuť a je vynikající pro výrobu bezlepkového pečiva, těstovin, dezertů a dalších pokrmů.
Díky své vysoké koncentraci škrobu a nízkému obsahu bílkovin se manioková mouka často používá jako alternativa k pšeničné mouce nebo jiným moukám obsahujícím lepek.
Maniok a alkohol
V některých zemích je manioková mouka také využívána jako zdroj energie v tradičních jídlech, jako jsou například knedlíky z maniokové mouky, nebo jako surovina pro výrobu alkoholických nápojů.
Maniok se často používá k výrobě alkoholu, zejména v Africe a Jižní Americe. Pro výrobu alkoholu z manioku se nejčastěji používají dva postupy: fermentace a destilace.
Mouku jsme přivezli v BIO kvalitě, nakoupit můžete zde. Alkohol zatím z manioku nemáme, ale co není, může být:-).
Příjemné nakupování v našem eshop.celiakarna.cz