Vážení a milí zákazníci, 

opět jsme pro Vás přivezli BEZLEPKOVÉ NOVINKY. Vánoční limitky, nové druhy těstovin, bezlepkové pečivo nebo cereálie. Vše 100 % bez lepku, ovšem plné chuti a bez chemie

Přejeme Vám příjemné nakupování!  

Zdravý životní styl při bezlepkové dietě

 

Jak na zdravý životní styl nejen při bezlepkové dietě? 

Ano, mnozí z nás se v momentu, když se dozvědí, že pravděpodobně, do konce života, se musejí vzdát lepku, minimálně pozastaví nad tím, jak se tedy budou stravovat.

U mně to nebylo jiné. Sice nejsem fanoušek knedlíků, ale chléb nebo těstoviny jsou pro mne velmi důležité a rozhodně jsem se nechtěla s těmito potravinami rozloučit. 

Co s tím? 

Někdo si prostě zvykne. Pokud znáte tzv. vězeňský experiment, člověk si zvykne téměř na vše. Pokud, netušíte, o čem je řeč, vyhledejte si to na internetu, je to vědecký objev (docela drsně realizovaný) z počátku minulého století.

 

Z nekvalitní suroviny se špičkové jídlo obvykle neuvaří

Pro někoho kvalita surovin třeba nemusí být až tak rozhodující, takže začne kupovat, to, kde je napsáno, že je to bez lepku.

A má problém vyřešen. Jsou lidé, kteří chuť a kvalitu surovin prostě neřeší. A je to naprosto legitimní. Jejich život, jejich tělo, jejich svobodné rozhodnutí. 

Nebudu se pozastavovat nad stravovacími návyky skupiny lidí uvedené výše, kteří také nemohou lepek, neboť Ti si tento článek pravděpodobně stejně číst nebudou.

 

Kvalita života do vysokého věku - to je to, oč tu běží

Já to zkusím psát nám všem, kteří si chceme udržet vysokou kvalitu života a to do vysokého věku. Neznám nikoho, kdo by to teoreticky nechtěl, nicméně praxe občas může pokulhávat. 

 

Smutný příběh

Vím o čem mluvím a jak víme, příklady jsou asi tou nejlepší demonstrací. Uvedu tedy naši rodinnou zkušenost, kdy můj otec sice nemá alergii na lepek, ale pro změnu má rakovinu tlustého střeva.

Odebráno 60 cm střeva a bohužel musím konstatovat, že je zde z velké části na vině právě více než nezdravý životní styl a tzv. morbidní obezita, v posledních letech doprovázena téměř nulovým pohybem.

Ano, asi 3 velmi statné zdravotní sestry jej musely v nemocnici obrátit na posteli na bok a měly, co dělat. Velmi smutný pohled, pokud se jedná o vaše nejbližší. 

O kvalitě života, zde nemůžeme hovořit, neboť každý krok je obtížný, holt 50 kg nebo možná více nadváhy nese své velmi trpké ovoce a všechno je vlastně problém.

Naštěstí náš onkologický pacient je ve skvělé psychické pohodě, vtipkuje a svůj osud bere s humorem, i když jej neléčí (organismus by to nezvládl). Naštěstí nemoc u starých lidí již postupuje pomalu. Vlastně má šanci dožít se dalších pár let navíc a jak mu velmi pragmaticky řekl jeho lékař, pravděpodobně zemře na něco úplně jiného. 

 

Proč o tom mluvím, přece to s lepkem nesouvisí? 

Ale samozřejmě, že souvisí. Znám ve svém okolí příklady, kdy se absence lepku dohání tučnými sýry, masem, čokoládou, brambůrky, ořechy nebo těmi chemickými bezlepkovými výrobky, u kterých si nečteme, co obsahují a postupně kyneme a kyneme a člověk by si myslel, že efekt jídla bez lepku bude přesně opačný. 

 

Čtení etiket - vždy a všude

Už jsem to psala v minulém článku. U bezlepkové diety je nutné prověřovat každou etiketu a ptát se na suroviny v restauracích. Obsluze špatně nebude, ale nám, ano. 

 

Kvalita potravin 

Je všeobecně známo, že jsme schopni koupit (myslím tím obyvatele ČR) asi cokoliv, jen když je to levné a je toho hodně.

Někde jsem dokonce četla, že průměrný Čech je schopen koupit potravinu, která není ještě "úplně" zkažená nebo třeba zjevně plesnivá, ale pokud je to jenom trošku - přece ta cena je tak lákavá. Ach jo. 

Kvalita a složení výrobků je pro nás patrně, ne, až tak důležité. Osobně jsem četla etikety již v minulosti, protože mě to vždycky zajímalo, ale chápu, že jsem asi výjimka. Nicméně, pro celiaka či alergika na lepek a nedej bože třeba alergika na arašídy, je to opravdu nutnost. 

Pokud pominu fakt, že z nekvalitní suroviny, obvykle se nepovede vyčarovat úplně famózní pokrm, měli bychom si uvědomit další základní fakta týkající se zdravého stravování. Namátkou. 

Kvalitní potravina obvykle lépe chutná, sníme jí méně, obsahuje zdraví prospěšné látky, které našemu tělu jednoduše prospívají. Budují naši imunitu, jsme méně nemocní a nervózní, jsme více odolní a máme lepší náladu.

Dnes se hodně hovoří o mikrobiomu. Dobré trávení se podílí na naší spokojenosti nejen fyzické, ale i psychické. 

U bezlepkové diety je potřeba dbát na velmi pestrou a vyváženou stravu. To asi ví každý. 

 

Co to je a jak to udělat, když mám málo času? 

Výmluvy na "mám málo času" jsou takovým klasickým zaklínadlem. Všem je nám měřeno stejně. Všichni máme 24 hodin denně na to, abychom si nějak zorganizovali den. Jak si ten den dokážeme zorganizovat, tak to už mohou být zcela jiné příběhy. 

Chce to trochu plánování, ale pokud si na to zvykneme, budeme fungovat naprosto parádně a hlavně budete mít ze zdravého jídla, které jste si sami připravili nádherný pocit, budeme na sebe hrdí a jistě budeme i daleko spokojenější. A to za to stojí! 

 

Snídaně je grunt! 

Minimálně pro mně. Bez, ideálně teplé snídaně, nevyrážím z domu. Ano, teplá - vařím nejčastěji teplou bezlepkovou ovesnou kaši. Posypu ořechy, lněným semínkem, bezlepkovými otrubami, přidám ovoce a med a mám za pár minut hotovo.

Video recept na super rychlou kaši najdete zde

Nezabere vám to více než 10 minut a uvidíte, že vám bude dobře a pomůžete i vašemu zažívání, neb ovesné vločky mají údajně čistit střeva. Jestli je to pravda nevím, ale ráda bych tomu věřila:-). 

 

Bezlepkový oběd do 20 minut

Kdo pracuje z domova, může si připravit rychlý oběd, do řekněme 20 minut. Jednoduchá bezlepková pasta, polévky, rizoto, saláty různého druhu s masem, rybou nebo sýry jsou také velmi rychlou a zdravou volbou.

Video recept na super rychlou bezlepkovou pastu naleznete zde

 

Domácí bezlepkový chléb a pečivo

Není to žádná věda. Osobně peču bezlepkový chléb nebo jiné pečivo 2 - 3 týdně. A je to nejen zábava, ale hlavně víte, co jste si do toho svého pečiva dali. Můžete si měnit suroviny, mouky, semínka, koření dle chuti a nálady. 

Na našem webu celiakarna.cz naleznete více než 200 bezlepkových receptů pro inspiraci. Stačí jenom začít a uvidíte, že si na svoji zdravou výživu čas jistě najdete. Tak mě napadá - na co jiného bychom si už čas měli najít?

 

Pohyb, spánek a pitný režim

Ke zdravému životnímu stylu patří samozřejmě i pohyb a kvalitní spánek. A abych nezapomněla, také pitný režim je velmi důležitý. Ideální je samozřejmě voda - já osobně piji filtrovanou nebo neslazené čaje. 

O zdravém bezlepkovém životním stylu by se jistě dal napsat román, ale já osobně jsem přesvědčena, že každý z nás má svoji vlastní zodpovědnost nad svým životem a tím, jak si ho prožijeme nebo také protrpíme...

Mějte se skvěle - bezlepkově a vězte, že jsou daleko horší věci na světě než bezlepková dieta. 

Pokud máte chuť si vybrat chutné, vysoce kvalitní a 100% bezlepkové, převážně BIO a Demeter potraviny, testované mnou, mými blízkými a přáteli, ale samozřejmě také Vámi, naši milí zákazníci, můžete kouknout zde

Vaše, 

Dagmar (zakladatelka webu celiakarna.cz a alergička na lepek)

PS: Jelikož se nám množí různí odborníci z Facebooku, kteří dokáží diagnostikovat rozličné nemoci podle popisu třeba jednoho příznaku, vězte, že to, zdali jste alergičtí na lepek, jste intolerantní nebo máte dokonce celiakii určí pouze a výhradně lékař. Na našem webu žádné takové poradenství rozhodně nehledejte! Děkujeme za pochopení. 

KKP_5991