Vážení a milí zákazníci, 

opět jsme pro Vás přivezli BEZLEPKOVÉ NOVINKY. Vánoční limitky, nové druhy těstovin, bezlepkové pečivo nebo cereálie. Vše 100 % bez lepku, ovšem plné chuti a bez chemie

Přejeme Vám příjemné nakupování!  

Pečení bezlepkového chleba - jak na to

 

Upéct dobrý, vláčný, křupavý a voňavý bezlepkový chléb není zrovna jednoduchá záležitost. Ale s trochou snahy a trpělivosti se dílo jistě dříve nebo později podaří. Já sama jsem začínala tzv. Betonovým chlebem.

Tímto bezlepkovým chlebem se s trochou kreativity dal dláždit chodník. Několikrát se mi povedl chléb bez lepku nedopečený, párkrát mě vznikla "jeskyně", někdy také nevykynul, zapomněla jsem BL chleba osolit atd. 

Těch "katastrof" se povedlo několik, ale pokud to člověk nevzdá, pak už to jde docela snadno.

Dnes se s Vámi ráda podělím o to, co mi funguje. Jen chci podotknout, že já používám hrnky, lžíce a lžičky, nic nevážím. Pokud chcete mít vše odváženo, je mi líto, ale potom moje recepty nejsou pro Vás vhodné. 

Dneska to bude takové základní. Tedy. Co všechno budeme potřebovat k bezlepkovému pečení. Asi z toho udělám nějaký seriál, uvidíme, kolik Vám toho dnes napíšu. 

 

Bezlepkový chléb 3 hrnky, RECEPT a zde je VIDEO

DSC_0006

 

A ještě si dovolím upozornit na to, že bezlepkové moučné mixy nepoužívám, používám pouze jedno-druhové mouky. Mixy používám pouze při testování našich bezlepkových produktů, které jsou samozřejmě buď v BIO nebo Demeter (lepší BIO) kvalitě, pro ty kdo nemají čas, ale přesto je pro ně důležité, co jedí. Nic proti kvalitním bezlepkovým mixům nemám, ale mně prostě baví skládat si své chleby po svém!

Tak tedy pro ty, které jsem neodradila, pokračuji dále tím, co mně osobně funguje. 

 

Mlýnek na bezlepkové pseudo-obilniny

 

Pokud jste už podle mého receptu někdy pekli, víte, že používám mouku, kterou si sama umelu. Samozřejmě ne druhy jako manioková mouka nebo tapioková, ty kupuji u nás v eshopu v BIO kvalitě.

Mletí bezlepkové mouky má několik výhod:

  • Bezlepkové mouky si umelu jen tolik, kolik potřebuji, mouka je absolutně čerstvá a voňavá. Na výsledném bezlepkovém pečivu je to znát a šetřím!
  • Bezlepková mouka postupem času oxiduje a v tomto případě žádná oxidace nehrozí
  • Mouka bez lepku si zachová všechny živiny, a protože ráda používám celozrnné verze pseudo-obilovin, mám pocit, že to bude jistě i zdravější. 
  • A pokud máte děti, je to i skvělá zábava. 

Mlýnek je investice, která se jistě vyplatí. Pokud si zrovna píšete dopis Ježíškovi, zkuste tam jeden mlýnek napsat. Třeba se to povede! 

 

Litinový pekáč s poklicí 

Opět se jedná o investici, ale i zde jsem přesvědčena, že se Vám velmi rychle vrátí a hlavně se dá použít i na pečení nebo dušení masa, zeleniny apod. 

 

DSC_0004

Pečení z jedno-druhové bezlepkové mouky

 

Když jsem s mým bezlepkovým pečením začínala, koupila jsem si jakousi směs v potravinách a moc jsem nezkoumala složení. Psali tam bez lepku. Bezlepkové to bylo a úplně parádně to kynulo a vlastně jsem byla nadšena, až do momentu, kdy jsem si přečetla složení. Taková to byla chemická sloučenina a pak už mi bylo jasné, proč to tak pěkně všechno funguje. 

Pokud chcete mít pod kontrolou to, co jíte, stejně jako já, pravděpodobně se také budete snažit využívat více jedno-druhové bezlepkové mouky, ideálně v BIO kvalitě. 

 

Pár tipů na začátek - bezlepkové mouky: 

  • Pohanková mouka - pozor pokud ji budete chtít pomlít. Vyrábí se tzv. mechanicky loupaná a dále se loupe pomocí tepla, neznám přesně, jak se to dělá, každopádně kupte mechanicky loupanou, jinak ji mlýnek neumele. Pozor na poměrně výrazné aroma, nemusí vonět každému. 
  • Rýžová mouka - na mletí není vhodná "parboiled", opět je již tepelně upravena. Pokud začínáte, je pro Vás rýžová mouka ta nejlepší volba. Je neutrální a já ji dávám jako základ téměř do každého mého bezlepkového pečivového mixu. 
  • Amarantová mouka - otázka samozřejmě chuti a čichu, ale mě nenadchla ani vůní ani chutí. 
  • Bramborová mouka - vynikající pomocník, dávám téměř do každého chleba. Pokud nemáte bramborovou mouku nebo škrob, nastrouhejte vařenou bramboru.
  • Kokosová mouka - nehodí se na pečení chleba.
  • Kukuřičná mouka - dávám ji občas, nicméně sledujte kvalitu. Kukuřičná mouka je asi nejčastěji "GMO", tz. čím levnější, tím si můžete být jisti tím, jak se pěstovala. 
  • Ovesná mouka - je vynikající, doporučuji dávat jako součást domácího mixu na bezlepkový chléb.
  • Manioková mouka - skvělá, bez manioku by v Africe asi těžko někdo přežil, používá se na kaše, placky apod., vyzkoušejte.
  • Mouka z šípkového kořene (Arrowroot) - je vhodná na pečení, zahušťování polévek či omáček. Je poměrně drahá, přidávám po lžících. 
  • Mouka z červené čočky - mám ji moc ráda, jen to chce vždy kombinovat např. s rýžovou, je poměrně velmi aromatická a výrazné chuti, chleba bude chutnat jako čočka a je jedno jestli dáte červenou nebo jakoukoliv jinou. 
  • Hrachová mouka - vynikající, ale opět platí, méně je více, kombinujte s tapiokou nebo rýží.
  • Tapioková mouka nebo škrob - já nevím, jaký je v tom rozdíl, nicméně je skvělá, dávám do každého chleba, je nevýrazná, kombinujte s jinými druhy.

Těch druhů je samozřejmě více, ale to pro začátek snad to bude stačit. 

 

Toto je krásná bezlepková mléčná houstička, zde RECEPT

DSC_0019

Ošatka - výborný pomocník

Pokud to s bezlepkovým pečením myslíte vážně, tak si ji pořiďte. Kupte ji podle toho, jaký máte litinový pekáč. Pokud máte ovál, špatně se Vám tam kulatý chléb bude dávat:-). Stojí to pár korun. 

 

Ošatka - čím vysypat? 

Já používám tapioku. Vyzkoušela jsem už vše možné, ale je prostě nejlepší. Kukuřice udělá takovou nepěknou krustu - do žluta. No prostě, pokud nechcete udělat chybu, tak jedině tapioka.

Ošatka musí být perfektně vysypaná, jinak se Vám těsto přilepí. Osobně, bochník před tím než dám do ošatky, vyválím v tapiokové mouce nebo škrobu a až následně dávám do ošatky. 

 

Bez čeho se neobejdete? 

U bezlepkového pečení je potřeba něčím nahradit lepek. Jde to těžce, ala pár vychytávek máme.

Tak kupříkladu, já se bez xantanu neobejdu. Stačí jedna lžička na 3 hrnky mouky a najednou je to naprosto jiná píseň. Těsto drží při sobě.

Další možností je Psylium, které se předem dá do vody nabobtnat. No, já používám psylium v suché formě. Obvykle, když se dá nabobtnat je chléb takový, na můj vkus moc mokrý a velmi rychle může plesnivět. 

Dále jsou velmi vhodná lněná semínka, která si nemeleme. Ta fungují opravdu velmi dobře. A pro ty, kdo nemají alergii na vejce, jsou jistě také dobrou volbou. 

 

Příště se dostaneme k vlastnímu bezlepkovému pečení! Mezitím se můžete podívat na bezlepkové recepty na stránkách celiakarna.cz nebo se můžete vydat na bezlepkový nákup k nám do eshopu.

 

Pěkné dny!