Směs řas používaná jako přírodní želírující látka bez živočišných produktů.
Agar-agar v prášku.
Je vhodný pro všechny přípravky, které vyžadují želírovací prostředek, a to jak slané, tak sladké: želé, džemy, dezerty, aspiky...
Výroba
Agar-agar (známý také jako Kanten) se vyrábí ze směsi řas a je k dispozici ve formě prášku nebo tyčinek.
Želírovací schopnost závisí na kyselosti pokrmu: do kyselých pokrmů přidejte více agar-agaru.
Nekombinujte s čokoládou nebo kiwi, protože tyto produkty neutralizují želírovací účinek agar-agaru.
Použití:
Pro džemy: 4 g agar-agaru v prášku na 1 kg očištěného ovoce nebo 1 litr ovocné šťávy. Ovoce a agar-agar přiveďte k varu a poté přidejte sladidlo podle vlastního výběru. Nechte redukovat, dokud džem nezíská požadovanou konzistenci.
Pozor - je daleko silnější než želatina a tuhne již při pokojové teplotě.
Použití agaru jsme vyzkoušeli na tomto bezlepkovém receptu. Mimochodem naprosto excelentní bezlepkový Cheese Cake.
Recept naleznete na celiakarna.cz.

Složení výrobku naleznete níže.