NOVINKA
Od 999,- Kč doprava ZDARMA.
NOVINKA
Od 999,- Kč doprava ZDARMA.
Upéct dobrý, vláčný, křupavý a voňavý bezlepkový chléb není zrovna jednoduchá záležitost. Ale s trochou snahy a trpělivosti se dílo jistě dříve nebo později podaří. Já sama jsem začínala tzv. Betonovým chlebem.
Tímto bezlepkovým chlebem se s trochou kreativity dal dláždit chodník. Několikrát se mi povedl chléb bez lepku nedopečený, párkrát mě vznikla "jeskyně", někdy také nevykynul, zapomněla jsem BL chleba osolit atd.
Těch "katastrof" se povedlo několik, ale pokud to člověk nevzdá, pak už to jde docela snadno.
Dnes se s Vámi ráda podělím o to, co mi funguje. Jen chci podotknout, že já používám hrnky, lžíce a lžičky, nic nevážím. Pokud chcete mít vše odváženo, je mi líto, ale potom moje recepty nejsou pro Vás vhodné.
Dneska to bude takové základní. Tedy. Co všechno budeme potřebovat k bezlepkovému pečení. Asi z toho udělám nějaký seriál, uvidíme, kolik Vám toho dnes napíšu.
Bezlepkový chléb 3 hrnky, RECEPT a zde je VIDEO
A ještě si dovolím upozornit na to, že bezlepkové moučné mixy nepoužívám, používám pouze jedno-druhové mouky. Mixy používám pouze při testování našich bezlepkových produktů, které jsou samozřejmě buď v BIO nebo Demeter (lepší BIO) kvalitě, pro ty kdo nemají čas, ale přesto je pro ně důležité, co jedí. Nic proti kvalitním bezlepkovým mixům nemám, ale mně prostě baví skládat si své chleby po svém!
Tak tedy pro ty, které jsem neodradila, pokračuji dále tím, co mně osobně funguje.
Pokud jste už podle mého receptu někdy pekli, víte, že používám mouku, kterou si sama umelu. Samozřejmě ne druhy jako manioková mouka nebo tapioková, ty kupuji u nás v eshopu v BIO kvalitě.
Mlýnek je investice, která se jistě vyplatí. Pokud si zrovna píšete dopis Ježíškovi, zkuste tam jeden mlýnek napsat. Třeba se to povede!
Opět se jedná o investici, ale i zde jsem přesvědčena, že se Vám velmi rychle vrátí a hlavně se dá použít i na pečení nebo dušení masa, zeleniny apod.
Když jsem s mým bezlepkovým pečením začínala, koupila jsem si jakousi směs v potravinách a moc jsem nezkoumala složení. Psali tam bez lepku. Bezlepkové to bylo a úplně parádně to kynulo a vlastně jsem byla nadšena, až do momentu, kdy jsem si přečetla složení. Taková to byla chemická sloučenina a pak už mi bylo jasné, proč to tak pěkně všechno funguje.
Pokud chcete mít pod kontrolou to, co jíte, stejně jako já, pravděpodobně se také budete snažit využívat více jedno-druhové bezlepkové mouky, ideálně v BIO kvalitě.
Těch druhů je samozřejmě více, ale to pro začátek snad to bude stačit.
Toto je krásná bezlepková mléčná houstička, zde RECEPT
Pokud to s bezlepkovým pečením myslíte vážně, tak si ji pořiďte. Kupte ji podle toho, jaký máte litinový pekáč. Pokud máte ovál, špatně se Vám tam kulatý chléb bude dávat:-). Stojí to pár korun.
Já používám tapioku. Vyzkoušela jsem už vše možné, ale je prostě nejlepší. Kukuřice udělá takovou nepěknou krustu - do žluta. No prostě, pokud nechcete udělat chybu, tak jedině tapioka.
Ošatka musí být perfektně vysypaná, jinak se Vám těsto přilepí. Osobně, bochník před tím než dám do ošatky, vyválím v tapiokové mouce nebo škrobu a až následně dávám do ošatky.
U bezlepkového pečení je potřeba něčím nahradit lepek. Jde to těžce, ala pár vychytávek máme.
Tak kupříkladu, já se bez xantanu neobejdu. Stačí jedna lžička na 3 hrnky mouky a najednou je to naprosto jiná píseň. Těsto drží při sobě.
Další možností je Psylium, které se předem dá do vody nabobtnat. No, já používám psylium v suché formě. Obvykle, když se dá nabobtnat je chléb takový, na můj vkus moc mokrý a velmi rychle může plesnivět.
Dále jsou velmi vhodná lněná semínka, která si nemeleme. Ta fungují opravdu velmi dobře. A pro ty, kdo nemají alergii na vejce, jsou jistě také dobrou volbou.
Příště se dostaneme k vlastnímu bezlepkovému pečení! Mezitím se můžete podívat na bezlepkové recepty na stránkách celiakarna.cz nebo se můžete vydat na bezlepkový nákup k nám do eshopu.
Pěkné dny!